Kıtalar arasındaki büyük çukurlarda kalan geniş ve derin su kütlelerine OKYANUS denir. Diğer bir tabir söyleyecek olursak, kıtaları birbirinden ayıran engin, açık denizlerin adıdır okyanus. Okyanuslar, denizlere göre çok daha geniş ve derindir. Bu yüzden yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini yani yüzde 70'ini kaplarlar.
Okyanus kelimesi Yunanca nehir anlamına gelen Okeanos'tan gelmektedir. Yeryüzünün en derin noktalarını içinde barındıran 5 büyük okyanus bulunmaktadır.
Büyük Okyanus (Pasifik Okyanusu):
Amerika ve Asya kıtaları arasında kalan dünyanın en büyük okyanusudur. İsmini İspanya Krallığı adına Dünyayı dolaşan Portekizli denizci Magellan vermiştir. Magellan, burayı keşfettiğinde, kendisini sakin suların karşılamasından dolayı Portekizce'de sakin anlamına gelen Pasifico isminden yola çıkarak bu ismi vermiştir. Dünyanın en derin yeri olan 11 bin 34 metrelik Mariana Çukuru, bu okyanusta bulunur.
Atlas Okyanusu (Atlantik):
Büyük Okyanus'tan sonraki en büyük ikinci okyanustur. Bir zamanlar tek parça olan kıtanın bölünmesiyle oluşan, Avrupa ve Afrika'yı Amerika Kıtası'ndan ayıran bu okyanusun en derin noktası Porto Rico Çukuru'dur. Derinliği ise 3 bin 314 metre derinliktedir.
Hint Okyanusu:
Kuzeyde Asya, batıda Afrika ve Arabistan Yarımadası, doğuda Malezya Yarımadası, Sunda Adaları ve Okyanusya tarafından çevrilen, dünyanın üçüncü büyük okyanusudur. En derin yeri 7 bin 450 metre derinliğindeki Java Çukuru'dur.
Güney Okyanusu:
Bazı coğrafya ve çoğu hidrografi kaynaklarına göre Antarktika Kıtası'nı çevreleyen su kitlesidir. Bu okyanus dünyanın dördüncü büyük ve en son tanımlanmış, en genç okyanusudur. Güney Okyanusu, Antarktika ve Güney Amerika kıta levhalarının birbirlerinden uzaklaşması, bugün Drake Geçidi olarak bilinen geçidin açılması ve Antarktik Kutup Çevresi Akıntısının 30 milyon yıl öncesi gelişmesi ile oluşmuştur.
Arktik Okyanusu (Kuzey Buz Denizi):
Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın kuzeylerinde yer alan, Kuzey Kutbu'nu kapsayan, buzlarla kaplı bir okyanustur. Diğer okyanuslara göre sığ olup, en derin noktası 4 bin 665 metredir. Arktik Okyanusu için farklı isimlerde kullanılabilmektedir. Türkiye'de sık karşılaşılan kullanım, Kuzey Buz Denizi'dir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder